O djelatniku

izv. prof. dr. sc. Vjekoslava Jurdana

Zvanje: izvanredni profesor

Nastava

sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski

stručni preddiplomski

Životopis

Vjekoslava Jurdana rođena je 1967. u Rijeci gdje je završila studij južnoslavenskih jezika i književnosti. Ondje je i doktorirala s tezom o ulozi povijesti i prostora u opusu Drage Gervaisa. Permanentno objavljuje znanstvene i stručne tekstove s područja teorije i povijesti književnosti te eseje i prikaze raznolike tematike. Objavila je dvije znanstvene knjige: „Povijest kao sudbina. Život i stvaralaštvo Drage Gervaisa“ te „Igri. Mala zaviČAjna čitanka (s primjerima iz čakavske poezije Drage Gervaisa)“. Višestruko je nagrađivana za svoj znanstveni i stručni rad, a uz Posebno priznanje Grada Opatije za doprinos u očuvanju i njegovanju tradicijske baštine (2010.) te Nagradu Grada Opatije za područje kulture (2016.), dobila je i državnu nagradu „Ivan Filipović“ u području znanstvenog i stručnog rada koja joj je 2016. godine uručena u Hrvatskom saboru. Piše poeziju na čakavskom jeziku i standardu. Njezine pjesme tiskane su u skupnim zbirkama, a objavila je i dvije samostalne zbirke. Za djecu je pisala pjesme koje su uglazbljene na dva nosača zvuka. Nagrađivana je i za svoje književno stvaralaštvo, primjerice, prvom nagradom stručnog povjerenstva za najbolju pjesmu na čakavšćini (Međunarodni pjesnički natječaj Ča nad Kvarneron) – 2016. godine te prvom nagradom za najbolji putopis na nacionalnom književnom natjecanju 8. Susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” u Križevcima. Niz je godina radila kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ u Opatiji. 

DATUM ZADNJEG IZBORA U ZVANJE

 • 17. listopada 2012.

PODRUČJE, POLJE I GRANA U KOJOJ JE IZVRŠEN ZADNJI IZBOR U ZVANJE

 • područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana teorija i povijest književnosti

FUNKCIJE I NAGRADE

 1. Članica američkog udruženja Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies (ASEEES)
 2. Članica Hrvatskog društva istraživača dječje književnosti
 3. Članica Katedre Čakavskog sabora Lovran
 4. Članica Katedre čakavskih pjesnika / Ustanova "Ivan Matetić Ronjgov" u Ronjgima
 5. Dobitnica posebnog priznanja Grada Opatije za doprinos u očuvanju i njegovanju tradicijske baštine (2010.)
 6. Dobitnica Nagrade Grada Opatije za područje kulture
 7. Dobitnica državne nagrade „Ivan Filipović“
 8. Dobitnica prve nagrade stručnog povjerenstva za najbolju pjesmu na čakavšćini (Međunarodni pjesnički natječaj Ča nad Kvarneron)
 9. Dobitnica nagrade za najbolji putopis na nacionalnom književnom natjecanju 8. Susret hrvatskog duhovnog književnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” u Križevcima

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.