Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Potres u rodnoj Petrinji očima...

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti: 
Potres u rodnoj Petrinji očima Mihaela Bišćana, studenta FOOZ-a

Ines Kovačić

Završetak prošle, kao i početak ove godine, obilježili su potresi koji su mnoge ljude ostavili bez domova. Na našem sveučilištu studiraju studenti iz potresom pogođenih područja, a jedan od njih je i student 5. godine Učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Mihael Bišćan koji se javio iz predgrađa Petrinje, iz gradske četvrti Kolonija i prenio svoj pogled na situaciju nastalu u njegovom kraju.

Emitirana 12. epizoda emisije Malo...

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije: 
Emitirana 12. epizoda emisije Malo kulture, malo turizma dostupna na MixCloud-u FITIKS-a

Tijana Vukić

Radio Maestral (95.4 FM) je 31. prosinca 2020. u 16 sati emitirao 12. epizodu studentske radijske emisije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma u kojoj je tematizirana mediteranska prehrana s naglaskom na istarsku gastronomiju. Kroz emisiju su nas, kao i do sada, vodili Katarina Bratulić i Tin Katinić.

Predstavljanje projekta Topografija...

Filozofski fakultet u Puli: 
Predstavljanje projekta Topografija vlasti: Istočnojadranski gradovi u srednjovjekovnim prostorima vlasti (HRZZ 2055) Hrvatske zaklade za znanost

Ivica Petrinić

Projekt će predstaviti voditeljica prof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin (Hrvatski institut za povijest) u petak, 22. siječnja 2021. u 11.30 u virtualnoj dvorani:

Uspješni alumni Kulture i turizma –...

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije: 
Uspješni alumni Kulture i turizma – Bartola Mavrić na doktoratu u Istanbulu istražuje odnos turizma i migracija

Ivica Petrinić

Kako do tridesete godine, uz završen diplomski studij i doktorsko istraživanje u inozemstvu, pokrenuti vlastito poduzeće na drugom kontinentu, proputovati pola svijeta i istovremeno biti društveno koristan kroz volontiranje i rad s osjetljivim skupinama, ispričala nam je Bartola Mavrić, bivša studentica Kulture i turizma, koja trenutno živi i radi na relaciji Istanbul-Lagos.

Obavijest o pokretanju postupka...

Fakultet informatike u Puli: 
Obavijest o pokretanju postupka izbora dekana Fakulteta informatike u Puli

Dominik Tomislav Vladić

Na temelju članka 41. i 45. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Vijeće Fakulteta informatike na svojoj redovitoj sjednici 12. siječnja 2021.  donijelo je Odluku o pokretanju postupka izbora dekana Fakulteta informatike za mandatno razdoblje od 1. listopada 2021. godine. Imenovano je povjerenstvo za prikupljanje prijedloga i provođenje postupka izbora dekana u sastavu: Izv.prof.dr.sc. Valter Boljunčić, predsjednik povjerenstva Doc.dr.sc. Siniša Miličić, član Romeo Šajina, član

Erasmus+ program - iskustva Renate...

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti: 
Erasmus+ program - iskustva Renate Raguž, apsolventice FOOZ-a

Ines Kovačić

Apsolventica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Renata Raguž u ovoj je akademskoj godini na stručnoj praksi u okviru Erasmus+ programa u privatnoj osnovnoj školi u Srbiji.

Vladimir Unkovski-Korica: Gradovi u...

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma : 
Vladimir Unkovski-Korica: Gradovi u jugoslavenskoj vanjskoj politici tijekom Hladnog rata

Igor Duda

Vladimir Unkovski-Korica, predavač u području srednjoeuropskih i istočnoeuropskih studija na Sveučilištu u Glasgowu i autor knjige The Economic Struggle for Power in Tito’s Yugoslavia: From World War II to Non-Alignment (2016), predzadnji je gost Zimskog semestra CKPIS-a. Na temelju svojih istraživanja, provedenih za vrijeme boravka na Centru za napredne studije jugoistočne Europe pri Sveučilištu u Rijeci, održat će predavanje o ulozi gradova u jugoslavenskoj vanjskoj politici tijekom Hladnoga rata. Ukazat će na razvijeno međunarodno umrežavanje gradova i općina te uspostavu bilateralnih odnosa koji nisu nužno slijedili državnu vanjsku politiku i ideju nesvrstanosti. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 13. siječnja 2021., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a  

Iz medija: Igor Duda u emisiji Indeks

Filozofski fakultet u Puli: 
Iz medija: Igor Duda u emisiji Indeks

Ivica Petrinić

Pogledajte i poslušajte intervju s izv. prof. dr. sc. Igorom Dudom, voditeljem Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) , proveden u prosincu u sklopu emisije Indeks na televizijskoj postaji TV Nova Pula:

Iznenada preminuo akademik Goran Filipi

Filozofski fakultet u Puli: 
Iznenada preminuo akademik Goran Filipi

Renata Šamo

U petak, 8. siječnja 2021. godine, u 67. godini napustio nas je naš dragi i voljeni profesor, akademik Goran Filipi. Suze i nevjerica zatekle su nas nespremne jer nije prošlo ni godinu dana otkad je umirovljen.

Radionicom o blagdanskim običajima...

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije: 
Radionicom o blagdanskim običajima širom svijeta studenti Kulture i turizma ispratili staru godinu i poželjeli sretnu, mirniju i sigurniju novu 2021.

Ivica Petrinić

Kako se blagdani slave u raznim tradicijama i državama, od Slovenije i Makedonije, Danske i Nizozemske, Rusije i Izraela, Turske i Nigerije, saznali su studentI Kulture i turizma na radionici o blagdanskim običajima, kojom su na zabavan i poučan način, sa svojim gostima i kolegama ispratili staru godinu. U sklopu kolegija Europski identitet i Kulturni identitet Hrvatske (nositeljice Nataše Urošević), tridesetak studenata prodiskutiralo je sličnosti i razlike u blagdanskim običajima raznih europskih naroda, usporedivši tradicije dočeka Nove godine u Rusiji i Ukrajini, Hanuke – židovskog blagdana svjetlosti, pravoslavnog Badnjaka u Makedoniji te kozmopolitskog obilježavanja Božića u Istanbulu.

Newsletter no. 50

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma : 
Newsletter no. 50

Igor Duda

Poslije četiri godine izlaženja CKPIS-ov mjesečni Newsletter stigao je do pedesetog broja. Pokrenuli smo ga u studenom 2016. i otada su ga pripremali Saša Vejzagić (brojevi 1-30, do travnja 2019.), Anita Buhin (od broja 32, od lipnja 2019.) i Igor Duda (pokretanje, web i od br. 6 iz travnja 2017. rubrika o događanjima u CKPIS-u). Krajem svakog mjeseca pretplatnici novi broj dobivaju u svoj inbox, a svima ostalima dostupan je na mrežnim stranicama . Hvala vam na čitanju i nadamo se da ćemo i ubuduće prenositi mnogo dobrih vijesti.

Čestitka Medijske grupe

Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije: 
Čestitka Medijske grupe

Tijana Vukić

Svim suradnicima, a posebno Radio Maestralu, te studentima i nastavnicima našeg Sveučilišta, članovi Medijske grupe i voditeljica žele sretan Božić i Novu 2021. godinu, prije svega zdravu, a onda i punu novih prilika i plodonosnih suradnji. Želimo svima kvalitetan odmor i povratak pun snage i motivacije za nova kreativna ostvarenja. Video čestitku pogledajte na You Tubeu FITIKS-a . Sretno!

Više
Objavljen znanstveni priručnik...

Objavljen znanstveni priručnik "Turističke atrakcije – nastanak, razvoj i utjecaji"

Ivica Petrinić

Prof. dr. sc. Jasmina Gržinić objavila je znanstveni priručnik "Turističke atrakcije – nastanak, razvoj i utjecaji" (2020). Priručnik je namijenjen znanstvenoj zajednici, studentima i zainteresiranoj javnosti.

Objavljen novi sveučilišni udžbenik...

Objavljen novi sveučilišni udžbenik "Financije županija, gradova i općina" za kolegij Lokalne javne financije

Dominik Tomislav Vladić

Prof. dr. sc. Sandra Krtalić redovita profesorica s Katedre za financije FET-a u koautorstvu s dr. sc. Meri Šuman-Tolić i dr. sc. Markom Primorcem objavila je u novo objavljenom sveučilišnom udžbeniku "Financije županija, gradova i općina" poglavlje na temu "Ovlasti i odgovornosti lokalnih jedinica" te s dr. sc. Domagojem Karačićem poglavlje na temu "Komunalno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj".

Izvanredna profesorica Marta Božina...

Izvanredna profesorica Marta Božina Beroš objavila poglavlje u knjizi međunarodno uglednog izdavača Palgrave Macmillan

Ivica Petrinić

Izvanredna profesorica FET-a Marta Božina Beroš u koautorstvu s dr. sc. Marinom Berošem objavila je poglavlje na temu „The Single Resolution Board: what about accountability“ u e-knjizi „The Role of EU agencies in the Eurozone and migration crisis: impact and future challenges“ međunarodno uglednog izdavača Palgrave Macmillan.

FET i Općina Barban – partneri u...

FET i Općina Barban – partneri u razvoju poduzetništva

Ivica Petrinić

Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i Općina Barban i ove godine nastavljaju uspješnu suradnju.

Održana završna online konferencija...

Održana završna online konferencija projekta REI II

Ivica Petrinić

Završna konferencija EU projekta REI II održala se 9. studenog 2020. godine putem online platforme.

Odluka o održavanju nastupnog...

Odluka o održavanju nastupnog predavanja dr.sc. Katarine Potnik Galić

Dominik Tomislav Vladić

Dekanica FET-a donijela je Odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnice za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, za znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomija, dr.sc. Katarine Potnik Galić, dana 20. studenog 2020. godine u 11.30 sati, online, na temu "Ekonomsko financijska analiza ulaganja u projekt industrijske konoplje". Obavijest o naprijed utvrđenom dostavit će se Stručnom povjerenstvu za provedbu nastupnog predavanja imenovane, imenovanoj, na oglasnu ploču i na WEB stranice Fakulteta.

Studenti Informatičkog menadžmenta...

Studenti Informatičkog menadžmenta analizirali tweetove o COVID-19 pandemiji

Sara Maga

U sklopu kolegija Analiza društvenih mreža studenti 3. godine preddiplomskog studija na smjeru Informatički menadžment analizirali su objave na društvenoj mreži Twitter koje su povezane s COVID-19. Pod mentorstvom dr. sc. Gorana Matoševića studenti su koristeći softverske alate izvukli tweetove o koronavirusu objavljivane tijekom travnja ove godine, te napravili analizu sentimenta i došli do zanimljivih rezultata.

Odluka o održavanju nastupnog...

Odluka o održavanju nastupnog predavanja dr.sc. Katarine Štavlić

Dominik Tomislav Vladić

Dekanica FET-a donijela je Odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnice za izbor u naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta, za znanstveno područje društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomija, dr.sc. Katarine Štavlić, dana 2. studenog 2020. godine u 15 sati, online, na temu "Mogućnost razvoja poduzetničkih vještina".

Nagrada studentu marketinga za...

Nagrada studentu marketinga za najbolji diplomski rad

Sara Maga

Student Tomislav Srednoselec nagrađen je od strane Hrvatske udruge za direktni i interaktivni marketing (CRODMA) za najbolji diplomski rad iz područja marketinga.

Prijavi se na drugo izdanje online...

Prijavi se na drugo izdanje online predavanja i radionica za studente Infobip Virtual Classroom

Ivica Petrinić

Nakon uspješnog prvog izdanja Infobip Virtual Classroom programa online predavanja i radionica za studente ove jeseni Infobip nastavlja dalje te poziva sve studente da se prijave i sudjeluju u novom, drugom izdanju Virtual Classrooma. 

Studenti Fakulteta ekonomije i...

Studenti Fakulteta ekonomije i turizma u suradnji s kolegama Fakulteta za turizam iz Münchena u sklopu Global Business Practicuma osmislili novu pješačku i biciklističku Stazu tartufa u središnjoj Istri

Ivica Petrinić

Studenti 3. godine preddiplomskoga studija Menadžment i poduzetništvo i Financijski Menadžment, zajedno s Erasmus studentima (od Kanade, više europskih zemalja do Izraela), u sklopu kolegija Međunarodno poduzetništvo i Global Business Practicuma, u međunarodnim su timovima surađivali s kolegama iz Njemačke (s Fakulteta za turizam iz Münchena) i osmislili novu pješačko - biciklističku stazu u središnjoj Istri.

Virtualni paket dobrodošlice za brucoše

Virtualni paket dobrodošlice za brucoše

Sara Maga

Dragi brucoši, studenti FET-a pripremili su vam virtualni paket dobrodošlice kako bi vam pomogli da se lakše snađete tijekom prvih dana na fakultetu. Paket se sastoji od dva videa i naljepnica za Viber. Saznajte u nastavku sve detalje te preuzmite poveznice.

Više
Emitirana 12. epizoda emisije Malo...

Emitirana 12. epizoda emisije Malo kulture, malo turizma dostupna na MixCloud-u FITIKS-a

Tijana Vukić

Radio Maestral (95.4 FM) je 31. prosinca 2020. u 16 sati emitirao 12. epizodu studentske radijske emisije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma u kojoj je tematizirana mediteranska prehrana s naglaskom na istarsku gastronomiju. Kroz emisiju su nas, kao i do sada, vodili Katarina Bratulić i Tin Katinić.

Uspješni alumni Kulture i turizma –...

Uspješni alumni Kulture i turizma – Bartola Mavrić na doktoratu u Istanbulu istražuje odnos turizma i migracija

Ivica Petrinić

Kako do tridesete godine, uz završen diplomski studij i doktorsko istraživanje u inozemstvu, pokrenuti vlastito poduzeće na drugom kontinentu, proputovati pola svijeta i istovremeno biti društveno koristan kroz volontiranje i rad s osjetljivim skupinama, ispričala nam je Bartola Mavrić, bivša studentica Kulture i turizma, koja trenutno živi i radi na relaciji Istanbul-Lagos.

Radionicom o blagdanskim običajima...

Radionicom o blagdanskim običajima širom svijeta studenti Kulture i turizma ispratili staru godinu i poželjeli sretnu, mirniju i sigurniju novu 2021.

Ivica Petrinić

Kako se blagdani slave u raznim tradicijama i državama, od Slovenije i Makedonije, Danske i Nizozemske, Rusije i Izraela, Turske i Nigerije, saznali su studentI Kulture i turizma na radionici o blagdanskim običajima, kojom su na zabavan i poučan način, sa svojim gostima i kolegama ispratili staru godinu. U sklopu kolegija Europski identitet i Kulturni identitet Hrvatske (nositeljice Nataše Urošević), tridesetak studenata prodiskutiralo je sličnosti i razlike u blagdanskim običajima raznih europskih naroda, usporedivši tradicije dočeka Nove godine u Rusiji i Ukrajini, Hanuke – židovskog blagdana svjetlosti, pravoslavnog Badnjaka u Makedoniji te kozmopolitskog obilježavanja Božića u Istanbulu.

Čestitka Medijske grupe

Čestitka Medijske grupe

Tijana Vukić

Svim suradnicima, a posebno Radio Maestralu, te studentima i nastavnicima našeg Sveučilišta, članovi Medijske grupe i voditeljica žele sretan Božić i Novu 2021. godinu, prije svega zdravu, a onda i punu novih prilika i plodonosnih suradnji. Želimo svima kvalitetan odmor i povratak pun snage i motivacije za nova kreativna ostvarenja. Video čestitku pogledajte na You Tubeu FITIKS-a . Sretno!

Odluka o održavanju nastupnog...

Odluka o održavanju nastupnog predavanja Igora Jurilja na temu Destinations and Travel Across Europe and/or Definite and Indefinite Articles

Ivica Petrinić

V. d. dekana Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, donio je Odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnika za izbor u naslovno nastavno zvanje lektora iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana anglistika. Igor Jurilj, magistar engleskog jezika i književnosti te magistar povijesti održat će nastupno predavanje  u četvrtak, 7. siječnja 2021. godine u 9.30 putem online učionice na temu Destinations and Travel Across Europe and/or Definite and Indefinite Articles.

Članovi Medijske grupe sudjelovali u...

Članovi Medijske grupe sudjelovali u virtualnom obilasku AMM Global Insituta

Tijana Vukić

Članovi Medijske grupe FITIKS-a 17. prosinca su, u okviru institucijskog projekta FITIKS-a "Radio za mlade u Hrvatskoj" voditeljice doc. dr. sc. Tijane Vukić, sudjelovali u prezentaciji AMM Global Instituta koji je pripremila i kroz koji ih je vodila članica projektnog tima Anita Šulentić i prokuristica u toj organizaciji. Cilj je bio da studenti angažirani na studentskoj radijskoj emisiji Malo kulture, malo turizma upoznaju radijske postaje i agencije unutar AGI-ja, svakodnevni način rada na komercijalnim formatiranim radijskim postajama, radne pozicije, programska i prodajna pravila te tehnološku pozadinu rada. Budući da se radi epidemiološke situacije nije mogao realizirati studijski posjet uživo, zamijenili smo ga virtualnim obilaskom.

Studenti Kulture i turizma istražuju...

Studenti Kulture i turizma istražuju turističku baštinu i kreiraju virtualnu izložbu u okviru projekta 'The European Spa'

Ivica Petrinić

U okviru kolegija Upravljanje kulturnom baštinom , tridesetak studenata diplomskog studija Kultura i turizam upoznalo se s aktivnostima europskog HERA projekta The European Spa koji se bavi valorizacijom zajedničke europske baštine povijesnih turističkih destinacija. Nakon gostujućih predavanja voditelja projekta dr. Christiana Noacka sa Sveučilišta u Amsterdamu i dr. Mirjane Kos-Nalis, ravnateljice Muzeja turizma u Opatiji, partnera na projektu, studenti su imali priliku prodiskutirati mogućnosti istraživanja i prezentacije bogate turističke baštine hrvatskih i europskih spa destinacija kroz virtualne izložbe i studentske konferencije, na čemu će raditi u sljedećih godinu dana u sklopu priprema za finalnu konferenciju projekta, koja će se održati u Puli i na Brijunima.

Emitiranu 11. epizodu emisije Malo...

Emitiranu 11. epizodu emisije Malo kulture, malo turizma potražite na MixCloud-u FITIKS-a

Tijana Vukić

Pulski je Radio Maestral (95.4 FM) u redovnom terminu, prošlog četvrtka, 27. studenog 2020. u 16 sati, emitirao 11. epizodu studentske radijske emisije Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije Malo kulture, malo turizma. U njoj su tematizirani dijalekti u Istri, a kroz emisiju su nas, kao i do sada, vodili Katarina Bratulić i Tin Katinić. 

Dvodnevna konferencija o Matiji...

Dvodnevna konferencija o Matiji Vlačiću Iliriku zaključena dogovorom o suradnji na zajedničkom istraživačkom projektu

Ivica Petrinić

Dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, kojim se Sveučilište Jurja Dobrile u Puli uključilo u obilježavanje ove važne obljetnice, uspješno je zaključen dogovorom da će se "zatvaranje" u sljedećih mjesec dana iskoristiti za pripremu priloga za zbornik radova i zajedničkog istraživačkog projekta.

Stručnjaci Etnografskog muzeja Istre...

Stručnjaci Etnografskog muzeja Istre predstavili aktualne projekte studentima Kulture i turizma

Ivica Petrinić

U sklopu nedavno potpisanog sporazuma o suradnji s pulskim Sveučilištem, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre, dr. sc. Lidija Nikočević te kustosi i dokumentaristi Muzeja, Mario Buletić i Nuša Hauser, održali su gostujuća predavanja studentima Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam. Serija gostujućih predavanja dio je projekta „Stručnom praksom do ranog razvoja karijere“ koji našim studentima omogućuje da se već tokom studija upoznaju s potencijalnim budućim poslodavcima i uključe u aktualna istraživanja i projekte.

Istarski dijalekti u 11. epizodi...

Istarski dijalekti u 11. epizodi emisije Malo kulture, malo turizma

Tijana Vukić

U četvrtak, 26. studenog 2020. na Radio Maestralu (95.4 FM) u 16.00 sati bit će emitirana nova epizoda emisije Malo kulture, malo turizma. U pripremi te epizode emisije sudjelovali su članovi Medijske grupe Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije. Ovaj put emisija tematizira dijalekte u Istri koja je regija čakavskoga narječja, a bogata dijalektima nastalim najviše pod utjecajem slavenskog i talijanskog jezika.

Znanstveno-stručni skup „500 godina...

Znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“

Ivica Petrinić

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli pridružuje se svečanom obilježavanju 500. godišnjice rođenja Matije Vlačića Ilirika (1520-1575), znamenitog Labinjana, prvaka europskog humanizma i reformacije. U suorganizaciji s uglednim partnerima iz Hrvatske i inozemstva, 26. i 27. studenog na Sveučilištu Jurja Dobrile održat će se znanstveno-stručni skup „500 godina Flaciusa“, na kojem će Sveučilišna knjižnica i Narodni muzej u Labinu izložiti raritetna izdanja djela Matije Vlačića Ilirika, a nastavnici i studenti predstaviti svoja istraživanja i projekte.     ×      

Više
Obavijest o pokretanju postupka...

Obavijest o pokretanju postupka izbora dekana Fakulteta informatike u Puli

Dominik Tomislav Vladić

Na temelju članka 41. i 45. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Vijeće Fakulteta informatike na svojoj redovitoj sjednici 12. siječnja 2021.  donijelo je Odluku o pokretanju postupka izbora dekana Fakulteta informatike za mandatno razdoblje od 1. listopada 2021. godine. Imenovano je povjerenstvo za prikupljanje prijedloga i provođenje postupka izbora dekana u sastavu: Izv.prof.dr.sc. Valter Boljunčić, predsjednik povjerenstva Doc.dr.sc. Siniša Miličić, član Romeo Šajina, član

Uz Infobip do snažnije osnovne...

Uz Infobip do snažnije osnovne funkcije fakulteta i kulture suradnje prakse i znanosti

Nikola Tanković

Za kvalitetnu znanost i visoko obrazovanje svakom fakultetu ključna je suradnja sa zajednicom koja to područje primijenjuje. Za Fakultet Informatike u Puli to znači suradnju s istarskom IT zajednicom. Interakcija kroz istraživačke projekte, pozvana predavanja, studentske prakse pospješuje osnovne funkcije fakulteta i jača kulturu suradnje prakse i znanosti. U informatici, glavnoj domeni dinamičnog i promjenjivog razvoja, to je presudno. Na popisu naših partnera ističe se i najveća IT kompanija u Hrvatskoj. Njihov doprinos Fakultetu je višestruk.

Studenti FIPU-a prezentirali radove...

Studenti FIPU-a prezentirali radove na hibridnom MIPRO 2020

Ivica Petrinić

U razdoblju od 28. rujna do 2. listopada 2020 održan je 43. međunarodni skup za informacijsku, komunikacijsku i elektroničku tehnologiju, po prvi puta istodobno u tradicionalnom i virtualnom okruženju pod nazivom hibridni MIPRO 2020.

Upute za online upise u jesenskom...

Upute za online upise u jesenskom upisnom roku

Dominik Tomislav Vladić

Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise

Upute za brucoše o korištenju usluga...

Upute za brucoše o korištenju usluga Sveučilišta

Dominik Tomislav Vladić

Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.

Informacije o nastavku upisa u prvu...

Informacije o nastavku upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021.

Dominik Tomislav Vladić

Daljni pristup upisima kroz aplikaciju Upisi UniPu koja je dostupna na poveznici https://upisi.unipu.hr/ bit će omogućen kandidatima koji su uplatom upisnine potvrdili namjeru upisa (nije potrebno dostavljati potvrdu o uplati).  Pristupni podatci za službeni mail i ostale usluge Sveučilišta dostavit će se putem SMS-a najkasnije u utorak, 28. srpnja 2020. 

Informacija o upisima u akademsku...

Informacija o upisima u akademsku godinu 2020./2021.

Dominik Tomislav Vladić

Svi pristupnici koji ostvare pravo upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. i dobiju upisni broj od strane Središnjeg prijavnog ureda ( www.postani-student.hr ) pristupit će online upisima na odabrani studijski program na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kroz aplikaciju za upis. 

Prezentacija rezultata istraživanja...

Prezentacija rezultata istraživanja na dvodnevnoj međunarodnoj online konferenciji ICT20@COVID-19

Ivica Petrinić

U četvrtak, 28. svibnja 2020. na dvodnevnoj online konferenciji ICT20@COVID-19 u organizaciji udruge  MIPRO Sanja Križan Sučić studentica diplomskog sveučilišnog studija Informatika Fakulteta informatike u Puli, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održala je prezentaciju „ Factors Influencing Teachers’ Intention to Use e-Learning Technologies for Teaching After the COVID-19 Pandemic: The Example of Croatian Secondary School Teacher s “ koja je rezultat provedenog istraživanja u okviru diplomskog rada iz kolegija Sustavi elektroničkog učenja .

Nastupno predavanje dr. sc. Nikole...

Nastupno predavanje dr. sc. Nikole Tankovića na temu "Arhitekturni stil REST"

Dominik Tomislav Vladić

Dekan Fakulteta informatike u Puli donio je odluku o održavanju nastupnog predavanja dr. sc. Nikole Tankovića za izbor u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto docenta iz područja tehničkih znanosti, polje računarstvo, na neodređeno vrijeme u punom radnom vremenu, dana 23. travnja 2020. u 9.15 sati telekonferencijom u redovnom rasporedu održavanja nastave iz kolegija Web aplikacije. Naslov predavanja je: "Arhitekturni stil REST". Snimka predavanja dostupna je ovdje.

Student Ivan Matak dobitnik je...

Student Ivan Matak dobitnik je stipendije programa „Vulcanus in Japan“

Ivica Petrinić

Student Fakulteta Informatike u Puli Ivan Matak dobitnik je stipendije programa „Vulcanus in Japan“ kojem je osnivač EU-Japan centar za industrijsku suradnju. Program je namijenjen studentima diplomskih i doktorskih studija prirodnih i tehničkih znanosti sa sveučilišta na razini Europske unije za jednogodišnje stručno usavršavanje u japanskim tvrtkama. Pravo na prijavu na natječaj imaju studenti koji su barem na 4. godini studija u trenutku prijave te studenti doktorskih studija.

Nastupno predavanje dr. sc. Gorana...

Nastupno predavanje dr. sc. Gorana Đambića na temu "Collideri i fizika u Unity-u"

Dominik Tomislav Vladić

Dekan Fakulteta informatike u Puli donio je odluku o održavanju nastupnog predavanja dr. sc. Gorana Đambića za izbor u naslovno znanstveno nastavno docenta iz područja društvenih znanosti, polje informacijskih i komunikacijskih znanosti dana 20. travnja 2020. u 10,50 sati u virtualnoj učionici sustava Big Blue Button. Naslov predavanja je: "Collideri i fizika u Unity-u".

Student FIPU-a Mirko Sršen...

Student FIPU-a Mirko Sršen prezentirao radove na CASE 2020 konferenciji

Ivica Petrinić

U razdoblju od 24. do 25. veljače 2020. godine u City Plaza Event Centru u Zagrebu održana je CASE 2020 konferencija o razvoju poslovnih i informatičkih sustava. Fakultet informatike Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je i ove godine bio brončani pokrovitelj konferencije.

Više
Obavijest o početku nastave,...

Obavijest o početku nastave, Orijentacijskom danu za brucoše i rasporedu nastave

Ivica Petrinić

Orijentacijski dan za studente prve godine održat će se 5. listopada 2020. godine u zgradi FET-a Preradovićeva 1, Dvorana Pula s početkom u 12.30. Tom prilikom studenti će dobiti studentske iskaznice (x-ice i ugovore). Nastava za studente prve godine studija počinje sljedećeg dana, 6. listopada 2020. godine prema rasporedu na mrežnim stranicama.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli...

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli omogućilo je neograničeno korištenje softvera MATLAB i Simulink svim studentima, nastavnicima i istraživačima

Ivica Petrinić

Nova sveučilišna licenca naglašava posvećenost Sveučilišta kontinuiranom jačanju okruženja za učenje i istraživanje.

Upute za online upise u jesenskom...

Upute za online upise u jesenskom upisnom roku

Dominik Tomislav Vladić

Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise

Odlukom pročelnika odjela odobren je...

Odlukom pročelnika odjela odobren je dodatni ispitni rok u ovoj akademskoj godini

Dominik Tomislav Vladić

Pročelnik Odjela prof. dr. sc. Bernard Franković je dana 16. rujna 2020. godine donio  Odluku  o dodatnom ispitnom roku u akademskoj godini 2019./2020.  kojom se odobrava dodatni ispitni rok studentima Odjela za tehničke studije za polaganje ispita na stručnom preddiplomskom studiju Proizvodno strojarstvo i sveučilišnom preddiplomskom studiju Računarstvo. 

Početak nastave na Razlikovnom...

Početak nastave na Razlikovnom programu cjeloživotnog učenja za upis na diplomski sveučilišni studij Strojarstvo

Ivica Petrinić

Informativnim sastankom održanim u četvrtak 10. rujna 2020. označen je početak nastave na Razlikovnom program cjeloživotnog učenja za upis na diplomski sveučilišni studij Strojarstvo.

Obavijest o upisima na Razlikovnom...

Obavijest o upisima na Razlikovnom programu cjeloživotnog učenja za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija

Dominik Tomislav Vladić

Upisi na Razlikovnom programu cjeloživotnog učenja za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na diplomski sveučilišni studij Strojarstvo se produžuju i biti će mogući do petka 11. rujna 2020.

Obavijest o početku nastave na...

Obavijest o početku nastave na Razlikovnom programu cjeloživotnog učenja za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija

Dominik Tomislav Vladić

Nastava na Razlikovnom programu cjeloživotnog učenja za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na diplomski sveučilišni studij Strojarstvo će početi 14. rujna 2020. Većina nastave će se održati online. Više informacija i raspored će biti objavljeni u narednim tjednima.

Na Odjelu za tehničke studije...

Na Odjelu za tehničke studije uspješno održane obrane završnih radova

Ivica Petrinić

Tijekom lipnja i srpnja na Odjelu za stručne studije uspješno je održano više obrana završnih radova. Na jednoj od obrana (na slici) tri nova prvostupnika stručnog preddiplomskog studija Proizvodnog strojarstva stekla su titulu stručni prvostupnici/nice (baccalaurea) inženjeri/ka strojarstva; bacc. ing. mech.  

Upute za brucoše o korištenju usluga...

Upute za brucoše o korištenju usluga Sveučilišta

Dominik Tomislav Vladić

Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.

Informacije o nastavku upisa u prvu...

Informacije o nastavku upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021.

Dominik Tomislav Vladić

Daljni pristup upisima kroz aplikaciju Upisi UniPu koja je dostupna na poveznici https://upisi.unipu.hr/ bit će omogućen kandidatima koji su uplatom upisnine potvrdili namjeru upisa (nije potrebno dostavljati potvrdu o uplati).  Pristupni podatci za službeni mail i ostale usluge Sveučilišta dostavit će se putem SMS-a najkasnije u utorak, 28. srpnja 2020. 

Informacija o upisima u akademsku...

Informacija o upisima u akademsku godinu 2020./2021.

Dominik Tomislav Vladić

Svi pristupnici koji ostvare pravo upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. i dobiju upisni broj od strane Središnjeg prijavnog ureda ( www.postani-student.hr ) pristupit će online upisima na odabrani studijski program na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kroz aplikaciju za upis. 

Upisi na razlikovni program za upis...

Upisi na razlikovni program za upis na diplomski sveučilišni studij Strojarstvo

Ivica Petrinić

U razdoblju od 15. srpnja do 28. kolovoza 2020. Odjel za tehničke studije zaprima prijave na Razlikovni program cjeloživotnog učenja za stjecanje nedostajućih znanja, vještina i kompetencija za upis na diplomski sveučilišni studij Strojarstvo .

Više
OPZS postao FPZ - Fakultet prirodnih...

OPZS postao FPZ - Fakultet prirodnih znanosti u Puli

Ivica Petrinić

U studenome 2020. godine opraštamo se od Odjela za prirodne i zdravstvene studije (OPZS) čiju djelatnost nastavlja novoosnovani Fakultet prirodnih znanosti u Puli (FPZ). FPZ je tako postao devetim fakultetom našeg Sveučilišta, a njegova je aktivnost usmjerena u razvoj visokoškolskog obrazovanja i istraživanja u području prirodnih i okolišnih znanosti, posebice morskih ekosustava.  

Obavijest o početku nastave,...

Obavijest o početku nastave, Orijentacijskom danu za brucoše i rasporedu nastave

Ivica Petrinić

Nastava počinje 5. listopada, osim za studente 1. godine studija koji 5. listopada imaju Orijentacijski dan ( obavezan je dolazak ) te im nastava počinje 6. listopada prema  rasporedu nastave . Orijentacijski dan za studente prve godine održat će se 5. listopada 2020. godine u prostorijama Muzičke akademije u Puli Rovinjska 14 u 13.15 dvorana 1 (na katu). Tom prilikom studenti će dobiti studentske iskaznice (x-ice i ugovore).

Upute za online upise u jesenskom...

Upute za online upise u jesenskom upisnom roku

Dominik Tomislav Vladić

Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise

Obavijest o pokretanju postupka za...

Obavijest o pokretanju postupka za izbor pročelnika Odjela za prirodne i zdravstvene studije

Dominik Tomislav Vladić

Donošenjem Odluke o pokretanju postupka za izbor pročelnika Odjela te Odluke o imenovanju članova Povjerenstva za provođenje postupka izbora pročelnika Odjela pokrenuta je procedura za izbor pročelnika Odjela:

Upute za brucoše o korištenju usluga...

Upute za brucoše o korištenju usluga Sveučilišta

Dominik Tomislav Vladić

Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.

Informacije o nastavku upisa u prvu...

Informacije o nastavku upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021.

Dominik Tomislav Vladić

Daljni pristup upisima kroz aplikaciju Upisi UniPu koja je dostupna na poveznici https://upisi.unipu.hr/ bit će omogućen kandidatima koji su uplatom upisnine potvrdili namjeru upisa (nije potrebno dostavljati potvrdu o uplati).  Pristupni podatci za službeni mail i ostale usluge Sveučilišta dostavit će se putem SMS-a najkasnije u utorak, 28. srpnja 2020. 

Informacija o upisima u akademsku...

Informacija o upisima u akademsku godinu 2020./2021.

Dominik Tomislav Vladić

Svi pristupnici koji ostvare pravo upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. i dobiju upisni broj od strane Središnjeg prijavnog ureda ( www.postani-student.hr ) pristupit će online upisima na odabrani studijski program na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kroz aplikaciju za upis. 

Natječaj  za upis studenata u I....

Natječaj za upis studenata u I. godinu studija u ak.god. 2019./2020. na preddiplomskom stručnom studiju Sestrinstva u 3. upisnom roku

Ivica Petrinić

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli objavilo je Natječaj za upis studenata u prvu godinu stručnog preddiplomskog studija Sestrinstva u akademskoj godini 2019./2020. Prijave za upis i razredbeni postupak primaju se  do 10. listopada 2019. godine , a donose se osobno ili šalju preporučeno poštom.

Orijentacijski dan za studente prve...

Orijentacijski dan za studente prve godine Odjela za prirodne i zdravstvene studije u Puli

Ivica Petrinić

Akademska godina 2019./2020. započinje u utorak, 1. listopada 2019., Orijentacijskim danom u 12 sati (Svečana dvorana “Tone Peruško”, I. Matetića Ronjgova 1/II), a nastava u srijedu, 2. listopada 2019., prema  rasporedu nastave . 

Poziv na Svečanu promociju...

Poziv na Svečanu promociju diplomanata OPZS-a (14.6.2019.)

Ivica Petrinić

Čast nam je pozvati vas na promociju prvostupnika Odjela za prirodne i znanstvene studije u Puli koja će se održati u petak 14. lipnja 2019. u 12 sati u dvorani Pula (zgrada FET-a, Preradovićeva I/1).

Izvješće s 18. konferencije...

Izvješće s 18. konferencije medicinskih sestara i tehničara i 4. konferencije zdravstvenih profesija "Global Nursing and Healthcare"

Ivica Petrinić

I ove godine studentice preddiplomskog stručnog studija Sestrinstvo sudjelovale su s dva izlaganja na 18. konferenciji medicinskih sestara i tehničara i 4. konferenciji zdravstvenih profesija pod nazivom Global Nursing and Healthcare koja se održala 28. i 29. ožujka 2019. godine u Opatiji.  

Orijentacijski dan za studente prve...

Orijentacijski dan za studente prve godine Odjela za prirodne i zdravstvene studije

Ivica Petrinić

Akademska godina 2018./2019. započinje u ponedjeljak, 1. listopada 2018., Orijentacijskim danom u 12 sati (Svečana dvorana “Tone Peruško”, I. Matetića Ronjgova 1/II), a nastava u utorak, 2. listopada 2018., prema  rasporedu nastave .

Više
Muzička akademija u Puli dobila...

Muzička akademija u Puli dobila koncertni klavir

Ivica Petrinić

Nakon gotovo pola stoljeća visokoškolskog glazbenog obrazovanja  u Istri i Puli, Muzička akademija u Pulii je dobila koncertni klavir. Zahvaljujući financijskoj potpori Istarske županije i Grada Pule Muzička akademija je uz nešto manji klavir za potrebe nastave, marke Yamaha, dobila skupocjeni koncertni klavir marke Bösendorfer koji će krasiti Svečanu dvoranu "Tone Peruško".

Upisi u I. godinu - rezultati...

Upisi u I. godinu - rezultati dodatnih provjera (3. upisni rok)

Ivica Petrinić

Rezultati prijemnih ispita na na Muzičkoj akademiju u Puli (u 3. roku) nalaze se na internetskoj stranici:

3. UPISNI ROK -  DODATNA PROVJERA

3. UPISNI ROK - DODATNA PROVJERA

Dražen Košmerl

Dodatna provjera u 3. upisnom roku za upis studenata u I. godinu sveučilišnog preddiplomskog studija u akademskoj 2020./2021. godini održati će se u srijedu, 14. listopada 2020. s početkom u 8 sati. Objava rezultata će biti isti dan na mrežnim stranicama. Detaljan raspored u nastavku.  

Početak nove akademske godine i...

Početak nove akademske godine i raspored nastave MAPU-a

Ivica Petrinić

Nastava na Muzičkoj akademiji u Puli, prema objavljenom rasporedu nastave, za prvu godinu preddiplomskih studija započinje 6. listopada, a za ostale godine preddiplomskih i diplomskih studija započinje 5. listopada:

Orijentacijski dan za studente I....

Orijentacijski dan za studente I. godine preddiplomskih studija MAPU-a

Ivica Petrinić

Orijentacijski dan za redovne studente prve godine preddiplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Puli započinje u ponedjeljak 5. listopada 2020.  u 13 sati u Dvorani 2, Rovinjska 14.

Obavijest o početku nastave akademske...

Obavijest o početku nastave akademske godine 2020./2021.

Ivica Petrinić

Orijentacijski dan za studente prve godine održat će se 5. listopada 2020. godine na Muzičkoj akademiji u Puli, Rovinjska 14, Dvorana 2 (prizemlje) s početkom u 13 sati. Tom prilikom studenti će dobiti studentske iskaznice (x-ice). Nastava za studente prve godine studija počinje sljedećeg dana, 6. listopada 2020. godine prema rasporedu na oglasnoj ploči i mrežnim stranicama.

Studenti Muzičke akademije nastupili...

Studenti Muzičke akademije nastupili na Varaždinskim baroknim večerima

Dražen Košmerl

Na jubilarnim 50. Varaždinskim baroknim večerima nastupili su studenti Irina Subašić,  Paulo Rušnov i Ivor Javor Korjenić u projektu "Četiri akademije". Studenti su nastupili kao solisti uz pratnju Baroknog ansambla Muzičke akademije u Zagrebu, a na programu su izvedena djela A.Vivaldija i J. S.Bacha.    

Upute za online upise u jesenskom...

Upute za online upise u jesenskom upisnom roku

Dominik Tomislav Vladić

Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise

Odluka dekana MAPU-a o dodatnom...

Odluka dekana MAPU-a o dodatnom ispitnom roku u ak. god. 2019./2020.

Ivica Petrinić

Dekan Muzičke akademije u Puli dana 18. rujna 2020. donio je Odluku o dodatnom ispitnom roku u akademskoj godini 2019./2020. kojom se odobrava dodatni ispitni rok (pismeni, usmeni i praktični dio ispita) na preddiplomskim i diplomskim studijskim programima Muzičke akademije u Puli 28. i 29. rujna 2020. godine. Pravo prijave i izlaska na ispit imaju svi redoviti studenti preddiplomskog i diplomskog studija. Na dodatnom ispitnom roku student može prijaviti samo jedan ispit.

Upisi u I. godinu - rezultati...

Upisi u I. godinu - rezultati dodatnih provjera (jesenski rok)

Ivica Petrinić

Rezulati prijemnih ispita na na Muzičkoj akademiju u Puli (u jesenskom roku) nalaze se na internetskoj stranici:

Upisi u I. godinu - kalendar dodatnih...

Upisi u I. godinu - kalendar dodatnih provjera za upis u jesenskom upisnom roku

Ivica Petrinić

Kalendar dodatnih provjera za jesenski upis u akademsku godinu 2020./2021. upravo je postavljen (pdf dokument) na internetsku stranicu https://mapu.unipu.hr/mapu/upisi/.

Upute za brucoše o korištenju usluga...

Upute za brucoše o korištenju usluga Sveučilišta

Dominik Tomislav Vladić

Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.

Više
Potres u rodnoj Petrinji očima...

Potres u rodnoj Petrinji očima Mihaela Bišćana, studenta FOOZ-a

Ines Kovačić

Završetak prošle, kao i početak ove godine, obilježili su potresi koji su mnoge ljude ostavili bez domova. Na našem sveučilištu studiraju studenti iz potresom pogođenih područja, a jedan od njih je i student 5. godine Učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Mihael Bišćan koji se javio iz predgrađa Petrinje, iz gradske četvrti Kolonija i prenio svoj pogled na situaciju nastalu u njegovom kraju.

Erasmus+ program - iskustva Renate...

Erasmus+ program - iskustva Renate Raguž, apsolventice FOOZ-a

Ines Kovačić

Apsolventica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Renata Raguž u ovoj je akademskoj godini na stručnoj praksi u okviru Erasmus+ programa u privatnoj osnovnoj školi u Srbiji.

Sastanak članova projekta Inoviranje...

Sastanak članova projekta Inoviranje programa učiteljskih i odgojiteljskih studija primjenom HKO-a

Ines Kovačić

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sudjeluje u ciklusu virtualnih sastanaka koji su se održali 7.12.2020. i 18.12.2020. kao partner na projektu Inoviranje programa učiteljskih i odgojiteljskih studija primjenom HKO-a .

Virtualna izložba figurica od papira

Virtualna izložba figurica od papira

Ines Kovačić

Studenti 2. godine redovnog Preddiplomskog sveučilišnog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje koji se izvodi na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli su na vježbama u sklopu kolegija Likovna kultura izradili figurice od papira na temu Narodna nošnja ili Modni dizajn pod mentorstvom Breze Žižović, pred.

Tribina povodom Međunarodnog dana...

Tribina povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Ines Kovačić

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 1. prosinca 2020. on line tribinom na temu nasilja nad ženama. Na tribini su sudjelovali studenti druge i treće godine Preddiplomskog sveučilišnog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje.

Sastanak Uprave FOOZ-a i ravnatelja...

Sastanak Uprave FOOZ-a i ravnatelja osnovnih škola na području Grada Pule

Ines Kovačić

Sastanak uprave Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti s ravnateljima osnovnih škola na području Grada Pule održao se 24. studenoga 2020. godine u Svečanoj dvorani Tone Peruško kako bi se dogovorilo pod kojim će se uvjetima odvijati stručna praksa i nastava iz metodičkih kolegija za studente Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija u akademskoj godini 2020./2021.

Novi mediji i informacijsko...

Novi mediji i informacijsko komunikacijska tehnologija

Ines Kovačić

Edukacija iz područja novih medija i IKT-a za nastavno osoblje Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Puli održala se 13. studenoga 2020. godine.

Studij na Fakultetu za odgojne i...

Studij na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti

Ines Kovačić

Nastava za studente Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti započela je 5. listopada 2020.organizacijom Orijentacijskog dana u svečanoj dvorani Tone Peruško.

Elis Zahtila dobitnica Nagrade dekanice

Elis Zahtila dobitnica Nagrade dekanice

Ines Kovačić

Studentica 4. godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija Elis Zahtila dobitnica je Nagrade dekanice za postignut uspjeh tijekom studiranja.

Doc. dr. Nataša Dolenc Orbanić je...

Doc. dr. Nataša Dolenc Orbanić je gostujući profesor na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti

Ines Kovačić

U zimskom semestru 2020./2021. godine djelatnica Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Kopru doc. dr. Nataša Dolenc Orbanić sudjeluje u nastavi Metodike prirode i društva na Integriranom Učiteljskom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti kao gostujući profesor.

Studentica FOOZ-a izradila aplikaciju...

Studentica FOOZ-a izradila aplikaciju Virtualni centri aktivnosti namijenjenu djeci rane i predškolske dobi

Ines Kovačić

Martina Linić, studentica izvanrednog studija Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja koji se izvodi na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli izradila je aplikaciju Virtualni centri aktivnosti u sklopu završnog rada pod mentorstvom Janka Žufića, v. predavača. Virtualni centri aktivnosti su novoosmišljeni projekt namijenjen djeci predškolske dobi, a njihov je cilj kroz integrirane aktivnosti potaknuti djecu da postanu aktivni sudionici vlastitog učenja. Uzimajući u obzir da djeca predškolske dobi koriste računalo za zabavu, javila se ideja za izradu edukativnih igara po uzoru na aktivnosti provedene unutar ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Realizacija mobilnosti nastavnika...

Realizacija mobilnosti nastavnika FOOZ-a u vrijeme pandemije Covid-a 19

Ines Kovačić

  Djelatnice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti izv. prof. dr. sc. Ivana Paula Gortan-Carlin i asistentica Doris Velan u vrijeme pandemije Covida 19 bile su na stručnom osposobljavanju u okviru Erasmus+ programa.

Više
Predstavljanje projekta Topografija...

Predstavljanje projekta Topografija vlasti: Istočnojadranski gradovi u srednjovjekovnim prostorima vlasti (HRZZ 2055) Hrvatske zaklade za znanost

Ivica Petrinić

Projekt će predstaviti voditeljica prof. dr. sc. Irena Benyovsky Latin (Hrvatski institut za povijest) u petak, 22. siječnja 2021. u 11.30 u virtualnoj dvorani:

Iz medija: Igor Duda u emisiji Indeks

Iz medija: Igor Duda u emisiji Indeks

Ivica Petrinić

Pogledajte i poslušajte intervju s izv. prof. dr. sc. Igorom Dudom, voditeljem Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) , proveden u prosincu u sklopu emisije Indeks na televizijskoj postaji TV Nova Pula:

Iznenada preminuo akademik Goran Filipi

Iznenada preminuo akademik Goran Filipi

Renata Šamo

U petak, 8. siječnja 2021. godine, u 67. godini napustio nas je naš dragi i voljeni profesor, akademik Goran Filipi. Suze i nevjerica zatekle su nas nespremne jer nije prošlo ni godinu dana otkad je umirovljen.

Dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica...

Dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Centra "Institut Puškin" dobila je nagradu Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj

Ivica Petrinić

Dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Centra "Institut Puškin" s Filozofskog fakulteta u Puli, dobila je nagradu Veleposlanstva Ruske Federacije za svoj dugogodišnji rad u promicanju i podučavanju ruskoga jezika te za uspješnu organizaciju međunarodne rusističke konferencije "Mogućnosti i problemi učenja ruskoga jezika na daljinu u svjetskom obrazovnom prostoru u vrijeme pandemije". 

Robert Kurelić dobitnik nagrade...

Robert Kurelić dobitnik nagrade „Mirjana Gross“ za najbolju knjigu u 2019.

Mihovil Dabo

Doc. dr. sc. Robert Kurelić s Odsjeka za povijest dobitnik je nagrade „Mirjana Gross“ za najbolju knjigu u 2019., za knjigu  Daily Life on the Istrian Frontier: Living on a Borderland in the Sixteenth Century  (Turnhout: Brepols, 2019).   Nagradu dodjeljuju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu.

Arheo TiM i Sveučilište Jurja Dobrile...

Arheo TiM i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli potpisali sporazum o suradnji

Katarina Gerometta

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Filozofski fakultet i Arheo TiM d.o.o. potpisali su sporazum o znanstvenoj, stručnoj i tehničkoj suradnji. Sporazumom je uspostavljena suradnja kojom je studentima Odsjeka za arheologiju omogućena odrada stručne prakse u privatnoj arheološkoj tvrtki.  

Odluka o nastupnom predavanju Sarah...

Odluka o nastupnom predavanju Sarah Zancovich

Dominik Tomislav Vladić

Dekanica Filozofskog fakulteta u Puli prof. dr. sc. Lina Pliško donijela je Odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnika u izbor u nastavno zvanje i na radno mjesto lektorice iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana romanistika za kolegije talijanskog jezika na Odsjeku za talijanistiku na neodređeno vrijeme u punom radnom vremenu za kandidatkinju Sarah Zancovich na temu "L'uso del genere femminile e maschile nei sostantivi dell'italiano contemporaneo", "Korištenje ženskoga i muškoga roda imenica u suvremenom talijanskom jeziku" koje će se održati u u petak, 18. prosinca 2020. u 10.30 sati, online.

U ruskim vijestima o konferenciji...

U ruskim vijestima o konferenciji "Mogućnosti i problemi učenja ruskoga jezika na daljinu u svjetskom obrazovnom prostoru u vrijeme pandemije"

Ivica Petrinić

Fond Russkiy mir objavio je u vijestima prilog o konferenciji kao prvu vijest. Fond Russkiy mir dao je osnovati  V. V. Putin 2007. godine radi podrške ruskom jeziku i ruskoj kulturi. S fondom postoji već dugogodišnja suradnja.

In memoriam Dina Pervan Rabelo

In memoriam Dina Pervan Rabelo

Ivica Petrinić

Naša bivša studentica i kolegica, profesorica talijanskog jezika i književnosti te povijesti Dina Pervan Rabelo, napustila nas je nakon duge i teške bolesti. Dina je bila borac, kroz život je nosila svoj osmijeh kao najveću snagu i najjače oružje. Njoj su izazovi bili zabava, planovi hrana, a poraz joj nikad nije bio opcija. Prošlo je pet godina otkad je Dina obranila diplomski rad te nastavila nizati životne i sportske uspjehe.

Virtualni znanstveni simpozij 200...

Virtualni znanstveni simpozij 200 godina Katastra Franje I. u Istri

Katarina Gerometta

U petak, 11. prosinca u 10 sati održat će se virtualni znanstveni simpozij 200 godina Katastra Franje I. u Istri. Organizatori su Istarsko povijesno društvo, Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Potpisan sporazum o suradnji FFPU i...

Potpisan sporazum o suradnji FFPU i arheoloških muzeja u Osijeku i Zagrebu

Katarina Gerometta

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Filozofski fakultet potpisalo je dva nova sporazuma o znanstvenoj, stručnoj i tehničkoj suradnji s Arheološkim muzejom Osijek te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Sporazumima je uspostavljena suradnja kojom je studentima Odsjeka za arheologiju omogućena odrada stručne prakse na terenskim istraživanjima i u muzejima.

Andrea Matošević dobitnik je Godišnje...

Andrea Matošević dobitnik je Godišnje nagrade „Milovan Gavazziˮ

Ivica Petrinić

Izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević dobitnik je nagrade „Milovan Gavazzi“ Hrvatskoga etnološkog društva (HED) za 2019. godinu u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada za monografiju Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena, u izdanju Durieuxa i Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Više
Vladimir Unkovski-Korica: Gradovi u...

Vladimir Unkovski-Korica: Gradovi u jugoslavenskoj vanjskoj politici tijekom Hladnog rata

Igor Duda

Vladimir Unkovski-Korica, predavač u području srednjoeuropskih i istočnoeuropskih studija na Sveučilištu u Glasgowu i autor knjige The Economic Struggle for Power in Tito’s Yugoslavia: From World War II to Non-Alignment (2016), predzadnji je gost Zimskog semestra CKPIS-a. Na temelju svojih istraživanja, provedenih za vrijeme boravka na Centru za napredne studije jugoistočne Europe pri Sveučilištu u Rijeci, održat će predavanje o ulozi gradova u jugoslavenskoj vanjskoj politici tijekom Hladnoga rata. Ukazat će na razvijeno međunarodno umrežavanje gradova i općina te uspostavu bilateralnih odnosa koji nisu nužno slijedili državnu vanjsku politiku i ideju nesvrstanosti. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 13. siječnja 2021., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a  

Newsletter no. 50

Newsletter no. 50

Igor Duda

Poslije četiri godine izlaženja CKPIS-ov mjesečni Newsletter stigao je do pedesetog broja. Pokrenuli smo ga u studenom 2016. i otada su ga pripremali Saša Vejzagić (brojevi 1-30, do travnja 2019.), Anita Buhin (od broja 32, od lipnja 2019.) i Igor Duda (pokretanje, web i od br. 6 iz travnja 2017. rubrika o događanjima u CKPIS-u). Krajem svakog mjeseca pretplatnici novi broj dobivaju u svoj inbox, a svima ostalima dostupan je na mrežnim stranicama . Hvala vam na čitanju i nadamo se da ćemo i ubuduće prenositi mnogo dobrih vijesti.

Radovi sa Socijalizma na klupi u...

Radovi sa Socijalizma na klupi u časopisu History in Flux

Igor Duda

Objavljen je History in Flux (2, 2020), novi broj časopisa Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli, čiji su urednici Igor Duda i Robert Kurelić. Časopis donosi pet radova s posljednjeg skupa Socijalizam na klupi: Kontinuiteti i inovacije (Pula, 2019), čiji su autori Péter Vukman, Lenka Krátká, Juliette Ronsin, Smiljana Milinkov i Andrew Hodges. Članci su dostupni na Hrčku .

Brigitte Le Normand: Rijeka in Flux

Brigitte Le Normand: Rijeka in Flux

Igor Duda

Brigitte Le Normand, izvanredna profesorica povijesti na Sveučilištu British Columbia Okanagan, autorica studija o urbanizaciji i migracijama radnika u socijalističkoj Jugoslaviji te voditeljica projekta „Rijeka in Flux: granice i urbane promjene poslije Drugog svjetskog rata“, peta je gošća Zimskog semestra CKPIS-a. Održat će predavanje „Using technology to engage publics on complicated histories: the Rijeka in Flux app.“ kojim će predstaviti rad na interdisciplinarnom projektu te aplikaciju koja pomaže u razumijevanju povijesti Rijeke i omogućuje interakciju s prošlošću grada. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 16. prosinca 2020., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a  

5. Socijalizam na klupi: Antifašizam

5. Socijalizam na klupi: Antifašizam

Igor Duda

Međunarodni znanstveni skupovi pod nazivom Socijalizam na klupi održavaju se u organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma u dvogodišnjem ritmu od 2013. godine. Objavljujemo poziv za sudjelovanje na petome skupu koji će se na temu Antifašizam održati u Puli od 30. rujna do 2. listopada 2021. Rok za prijavu je 1. travnja 2021. Poziv i prijavni obrazac dostupni su na mrežnoj stranici . Veselimo se vašim prijavama!      

Gal Kirn: Yugoslav partisan...

Gal Kirn: Yugoslav partisan counter-archive

Igor Duda

U Zimskom semestru CKPIS-a na redu je četvrto predavanje koje će pod naslovom „Yugoslav partisan counter-archive“ održati Gal Kirn, gostujući profesor kulturne povijesti na Sveučilištu u Novoj Gorici, s prethodnim radnim iskustvom u Berlinu, Leipzigu i Dresdenu. Predavanje se temelji na njegovoj posljednjoj knjizi „Partisan Counter Archive: Retracing the Ruptures of Art and Memory in the Yugoslav People's Liberation Struggle and Beyond“ (2020). Gal Kirn govorit će o postsocijalističkom revizionističkom demoniziranju revolucionarne jezgre Narodnooslobodilačke borbe, o politici nacionalne pomirbe na primjeru Slovenije i jednog ljubljanskog spomenika te o emancipatorskim fragmentima partizanske prošlosti nastalima u intenzivnom susretu političkog i umjetničkog eksperimentiranja. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 2. prosinca 2020., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a

Stefan Gužvica: Komunistička partija...

Stefan Gužvica: Komunistička partija Jugoslavije tijekom Velike čistke (1936-1940)

Igor Duda

U dvotjednom ritmu nastavlja se ciklus javnih predavanja Zimski semestar CKPIS-a. Treći predavač je Stefan Gužvica, doktorand na Sveučilištu u Regensburgu, čije se predavanje temelji na upravo objavljenom hrvatskom prijevodu njegove knjige „Prije Tita. Frakcijske borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940.“ (Srednja Europa, Zagreb, 2020.). Dobrodošli u virtualnu dvoranu! Srijeda, 18. studenog 2020., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a  

Rujana Rebernjak: Birokracija,...

Rujana Rebernjak: Birokracija, samoupravljanje i tehnoutopizam u Jugoslaviji 1960-ih

Igor Duda

Drugo predavanje u ciklusu Zimski semestar CKPIS-a održat će Rujana Rebernjak, predavač povijesti dizajna i vizualne kulture na Sveučilištu Middlesex, kulturna povjesničarka koja je doktorirala na Royal College of Art. U predavanju će prikazati razvoj diskursa o automatizaciji i kibernetici samoupravljanja u Jugoslaviji 1960-ih, uz osvrt na zagrebačku tvornicu Rade Končar i njezin eksperiment u mehanizaciji administracije. Naime, od uvođenja samoupravljanja 1950. u Jugoslaviji se nastojala provoditi debirokratizacija, a šezdesetih je tehnoutopistička ideja o „mehaniziranoj administraciji“ i automatiziranoj obradi podataka postala novo sredstvo u ideološkom ratu protiv birokracije. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 4. studenog 2020., 18.00 BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a

Federico Tenca Montini: Jugoslavija i...

Federico Tenca Montini: Jugoslavija i Tršćanska kriza (1945-1954)

Igor Duda

Prvo predavanje u ciklusu Zimski semestar CKPIS-a održat će Federico Tenca Montini, povjesničar sa Sveučilišta u Trstu. Doktorirao je na sveučilištima u Teramu i Zagrebu, na temu Tršćanske krize. Disertacija je objavljena u Italiji, a u pripremi je i hrvatsko izdanje. Utvrđivanje državne granice i Tršćanska kriza bili su u središtu jugoslavensko-talijanskih odnosa po završetku Drugog svjetskog rata. Utemeljeno na novim arhivskim istraživanjima, predavanje će se baviti djelovanjem jugoslavenske diplomacije, povezivanjem sa Zapadom poslije sukoba s Informbiroom i odnosom prema Slobodnom Teritoriju Trsta. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani. Srijeda, 21. listopada 2020., 18.00 sati BigBlueButton virtual room Pri ulasku upišite svoje ime. Više informacija: Događanja CKPIS-a  

Zimski semestar CKPIS-a

Zimski semestar CKPIS-a

Igor Duda

CKPIS nastavlja svoju višegodišnju praksu organiziranja javnih predavanja, tribina i predstavljanja novih izdanja ( Događanja ). U prvom dijelu ove akademske godine najavljujemo ciklus javnih online predavanja pod zajedničkim naslovom Zimski semestar CKPIS-a. Predavanja će biti moguće pratiti izravno (u navedenim terminima srijedom u 18 sati) ulaskom u virtualnu dvoranu. Svako predavanje bit će posebno najavljeno nekoliko dana ranije. Dobrodošli!

6. Doktorska radionica CKPIS-a i FFPU-a

6. Doktorska radionica CKPIS-a i FFPU-a

Igor Duda

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma te Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 26. do 29. kolovoza 2020. održava se 6. Doktorska radionica čija je ovogodišnja tema Suradnja, razmjena i solidarnost u Europi 1945-1990. Program je dostupan na mrežnoj stranici radionice. Zbog epidemioloških mjera Doktorska radionica održava se na daljinu, preko sveučilišnog sustava za e-učenje i platforme BigBlueButton. Javno su dostupna četiri predavanja pozvanih predavača. Pri ulasku u virtualnu dvoranu potrebno je upisati svoje ime. prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakultet Benefits for me, and you... and me. Yugoslav leadership and modernization efforts among the Non-aligned četvrtak, 9.15 dr. sc. Paul Stubbs, znanstveni savjetnik, Ekonomski institut, Zagreb Yugocentrism, Eurocentrism and the Study of the Non-Aligned Movement: towards a postcolonial meta-historiography? četvrtak, 18.30 dr. sc. Ivan Obadić, poslijedoktorand, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet Yugoslavia and Western Europe: From Isolation to Integration (1948-1968) petak, 9.15 Maroje Mrduljaš, predavač, Sveučilište u Zagrebu, Arhitektonski fakultet Skopje after 1963 earthquake: architectural melting pot subota, 9.15 Dobrodošli! Organizacijski odbor izv. prof. dr. sc. Igor Duda dr. sc. Anita Buhin Tina Filipović, doktorandica  

Predstavljanje zbornika o prehrani u...

Predstavljanje zbornika o prehrani u socijalističkoj Jugoslaviji

Igor Duda

U suradnji CKPIS-a i Radija Rojc u srijedu, 1. srpnja 2020., u 12 sati u emisiji Dnevni u eteru predstavljen je zbornik radova Brotherhood and Unity at the Kitchen Table: Food in Socialist Yugoslavia čiji su urednici Ruža Fotiadis, Vladimir Ivanović i Radina Vučetić, a izdavač Srednja Europa iz Zagreba. O knjizi su govorile urednice Ruža Fotiadis i Radina Vučetić te Igor Duda kao jedan od autora. Razgovor je moderirala Anita Buhin. Emisija se može poslušati online .

Više