Događanja CKPIS-a

Federico Tenca Montini: Jugoslavija i Tršćanska kriza (1945-1954)

Prvo predavanje u ciklusu Zimski semestar CKPIS-a održat će Federico Tenca Montini, povjesničar sa Sveučilišta u Trstu. Doktorirao je na sveučilištima u Teramu i Zagrebu, na temu Tršćanske krize. Disertacija je objavljena u Italiji, a u pripremi je i hrvatsko izdanje. Utvrđivanje državne granice i Tršćanska kriza bili su u središtu jugoslavensko-talijanskih odnosa po završetku Drugog svjetskog rata. Utemeljeno na novim arhivskim istraživanjima, predavanje će se baviti djelovanjem jugoslavenske diplomacije, povezivanjem sa Zapadom poslije sukoba s Informbiroom i odnosom prema Slobodnom Teritoriju Trsta. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku u virtualnoj dvorani.

Srijeda, 21. listopada 2020., 18.00 / Wednesday, 21 October 2020, 18.00
BigBlueButton virtual room
Pri ulasku upišite svoje ime. / When entering type in your name.

Federico Tenca Montini: Yugoslavia and the Trieste crisis (1945-1954)

The lecture will focus on new archival evidence on the functioning of the Yugoslav diplomacy during the issue of Trieste, the ten-years-long territorial dispute Yugoslavia had with Italy around the uppermost Adriatic port. It will be shown how the good relations gradually established with the Western powers after the Cominform crisis in 1948 brought the Yugoslav elite in 1952-1953 to believe it would be possible to activate the Free Trieste Territory, a buffer-state approved on paper by the Peace conference in 1947, through a form of joint Yugoslav-Italian administration.

Federico Tenca Montini is researcher at the University of Trieste. After receiving his MA at the University in Milan (Bicocca) with a thesis on historical revisionism later published as a book (Fenomenologia di un martirologio mediatico, 2014), he won funding of the Italian Ministry of education and university for a joint Ph.D. (universities of Teramo and Zagreb, mentor prof. Tvrtko Jakovina). His doctoral thesis, on the issue of Trieste reconstructed through Yugoslav documentation, has been published in Italy by il Mulino with a preface by prof. Jože Pirjevec. There are further plans for a Croatian edition. More info.

 

Zimski semestar CKPIS-a

CKPIS nastavlja svoju višegodišnju praksu organiziranja javnih predavanja, tribina i predstavljanja novih izdanja. U prvom dijelu ove akademske godine najavljujemo ciklus javnih online predavanja pod zajedničkim naslovom Zimski semestar CKPIS-a. Predavanja će biti moguće pratiti izravno (u navedenim terminima srijedom u 18 sati) ulaskom u virtualnu dvoranu (čiji se link nalazi u programu). Svako predavanje bit će posebno najavljeno nekoliko dana ranije. Dobrodošli!

 

Najave za 2021.

U rujnu 2020. CKPIS je najavio održavanje dvaju svojih ključnih programa u 2021. godini: 5. Socijalizma na klupi i 7. Doktorske radionice. Pripreme su u tijeku, pozivi slijede, rokovi za prijavu bit će na proljeće 2021. U slučaju nastavka otežane epidemiološke situaije, oba programa održat će se online.

 

6. Doktorska radionica CKPIS-a i FFPU-a

U organizaciji CKPIS-a i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli od 26. do 29. kolovoza 2020. održana je 6. Doktorska radionica čija je ovogodišnja tema bila Suradnja, razmjena i solidarnost u Europi 1945-1990. Nažalost, sudionici se nisu mogli okupiti u Puli, ali program je uspješno održan preko sveučilišnog sustava za učenje na daljinu te je djelomično bio otvoren za širu javnost. Pozvani predavači bili su Tvrtko Jakovina, Maroje Mrduljaš, Ivan Obadić i Paul Stubbs, a doktorandi su pristigli sa sveučilišta i instituta u Birminghamu, Budimpešti/Beču, Durhamu, Parizu, Pragu, Varšavi i Zagrebu. Organizacijski odbor činili su Igor Duda, Anita Buhin i Tina Filipović.