Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

 

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma osnovan je kao nova sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli odlukom Senata od 9. srpnja 2012. godine. Okuplja djelatnike raznih sveučilišnih sastavnica i umrežava znanstvenike koji dijele zanimanje za istraživanje razdoblja socijalizma i postsocijalizma te socijalističke i komunističke ideologije i teorije. Znanstveno-istraživački rad odvija se u okviru područja humanističkih, društvenih i interdisciplinarnih znanosti, posebno na sljedećim humanističkim i društvenim poljima: povijest, etnologija i antropologija, filologija i znanost o umjetnosti.

Znanstveni projekti i međunarodna projektna suradnja, izdavačka djelatnost u CeKaPISarnici koju čini niz monografija i zbornika, dvogodišnji znanstveni skup Socijalizam na klupi sa stotinu sudionika, ljetna Doktorska radionica s doktorandima i iskusnim predavačima, mreža suradnika i kanali za širenje informacija te program javnih predavanja, tribina i predstavljanja knjiga već niz godina djelatnost CKPIS-a čine prepoznatljivom u hrvatskom i inozemnom okruženju, a pulsko Sveučilište nezaobilaznom točkom za istraživače jugoslavenskoga socijalizma i srodnih tema.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma
Zagrebačka 30
52100 Pula
Hrvatska
ckpis@unipu.hr

 


CKPIS najavljuje 4. Socijalizam na klupi

CKPIS najavljuje 4. Socijalizam na klupi

Igor Duda

O organizaciji CKPIS-a u Puli će se od 26. do 28. rujna 2019. po četvrti put održati bijenalni međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi čija je ovogodišnja tema Kontinuiteti i inovacije. Program skupa dostupan je na mrežnima stranicama , a uključuje tri plenarna predavanja pozvanih predavačica (Muriel Blaive, Marie-Janine Calic, Catherine Samary), 86 izlaganja u 14 sekcija, predstavljanja novih izdanja i okrugle stolove. Nastavljajući niz uspješnih konferencija od 2013. godine CKPIS će i ovoga puta ugostiti ukupno gotovo stotinu sudionika.

Predavanja CKPIS-a: Sanja Puljar...

Predavanja CKPIS-a: Sanja Puljar D'Alessio, Etnografija brodogradilišta 3. maj

Igor Duda

Sanja Puljar D'Alessio, docentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u srijedu, 22. svibnja 2019., u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica) održat će predavanje Etnografija brodogradilišta 3. maj iz perspektive razvoja antropološkog interesa za organizacije u Hrvatskoj: kontinuitet ideje o neprepoznavanju znanja . Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Projekt Motel...

Predavanja CKPIS-a: Projekt Motel Trogir: Fokus na arhitekturu druge polovice 20. stoljeća

Igor Duda

Svibanjski gosti CKPIS-a su Nataša Bodrožić, Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga koji će održati predavanje pod naslovom Projekt Motel Trogir: Fokus na arhitekturu druge polovice 20. stoljeća te tako predstaviti svoj rad na zaštiti arhitektonske baštine. Predavanje će se održati u srijedu, 8. svibnja 2019., u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica). Više pod Događanjima .

Poziv na 5. Doktorsku radionicu...

Poziv na 5. Doktorsku radionicu CKPIS-a i FFPU-a

Igor Duda

CKPIS i FFPU objavljuju poziv za sudjelovanje na 5. Doktorskoj radionici koja će se na temu Industrijska društva kasnoga socijalizma: europske usporedbe održati u Puli, 28–31. kolovoza 2019. godine. Više na stranici radionice .

Predavanja CKPIS-a: Dalmatinka – kako...

Predavanja CKPIS-a: Dalmatinka – kako je tvornica promijenila grad

Igor Duda

Program javnih predavanja CKPIS-a u ljetnom semestru nastavlja se gostovanjem Jelene Pavlinušić, Nikole Križanca i Dragane Modrić koji će govoriti na temu Dalmatinka – kako je tvornica promijenila grad te tako predstaviti svoj projekt o nekadašnjem nositelju industrijskog razvoja u Sinju. Predavanje će se održati u srijedu, 27. ožujka 2019., u 17.30 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica). Više pod Događanjima .

Predavanja CKPIS-a: Maroje Mrduljaš,...

Predavanja CKPIS-a: Maroje Mrduljaš, Vjenceslav Richter: prema sintezi

Igor Duda

U siječanjskom programu CKPIS-a s predavanjem Vjenceslav Richter: prema sintezi gostuje Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar arhitekture i dizajna, predavač na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će se održati u srijedu, 16. siječnja 2019., u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića fakultetske zgrade u Ronjgovoj 1 (čitaonica, prizemlje). Više pod Događanjima .