U petak, 15. lipnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ održan je Local Demo Day, završni sastanak sudionika prvog ciklusa DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija uspostavljenog na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije u sklopu projekta DA-SPACE – Open Innovation to Raise Entrepreneurship Skills and Public Private Partnership in Danube Region, Interreg Danube Transnational Programme. Sudionici su bili projektni timovi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, tražitelji rješenja i mladi talenti. Tom prilikom predstavljeni su rezultati i rješenja nakon petomjesečnog timskog rada studenata, ko-kreacijskih procesa uz inovativne metode učenja te program poduzetničke edukacije. Na strani tražitelja rješenja, u prvom ciklusu sudjelovali su Eurokonzalting, Grad Buzet, Infobip, IRENA, Uniline, Maistra te Istarska županija, koji su mentorirali timove mladih talenata. 

Nakon prezentacija rezultata odabran je pobjednički tim Otvorenog inovacijskog laboratorija koji će svoje rješenje predstaviti na International Demo Day-u, a to su Keti Križman i Klara Tuličić za inovativno rješenje izazova „Traffic and parking optimization in the old town of Buzet“ Grada Buzeta uz mentoricu Iris Jakac. Žiri su predstavljale izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar (Katedra za organizaciju, poduzetništvo i pravo, FET) i doc. dr. sc. Iva Slivar (Katedra za turizam, FET) u ime Sveučilišta, te gosp. Silvano Cukon (Viši savjetnik za energetiku i rudarstvo) u ime Istarske županije. Selekcija pobjedničkog tima bila je u skladu s principima Interreg programa, te predstavlja inovativno rješenje koje ispunjava ciljeve projekta DA-SPACE uz mogućnost implementacije u praksi i  doprinos zajednici te razvoju inovacijskog ekosustava.

Ciljevi DA-SPACE projekta su jačanje poduzetničkih vještina i smanjenje odljeva mozgova, razvoj inovativnih metoda učenja za lokalno gospodarstvo i studente, te razvoj zajedničkog okvira i alata za društvene inovacije.

Prvim ciklusu DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija povezali su se akademski, gospodarski i javni sektor, jačale su se poduzetničke vještine mladih i povećala se mogućnost zapošljavanja kao i doprinosa lokalnoj i regionalnoj zajednici. Prvi ciklus DA-SPACE Otvorenog inovacijskog laboratorija podržali su Sveučilišni Centar za razvoj karijera, Studentski poduzetnički inkubator, Studentski Centar, Studentski zbor, Udruga mladih i diplomiranih studenata Alumni FET te Savjet mladih Grada Pule.

Odabirom pobjedničkog tima zatvoren je prvi ciklus Otvorenog inovacijskog laboratorija i u tijeku su pripreme za International Demo Day koji će se održati 28. lipnja na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, a okupit će sve projektne partnere te pobjedničke timove svih otvorenih inovacijskih laboratorija zemalja sudionica u projektu DA-SPACE.

Popis obavijesti