Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Poziv na gostujuće predavanje prof....

Pozivamo vas na predavanje Towards inclusive education – What has the curriculum got to do with it? koje će se održati 5. travnja 2022. u 17:10 u Dvorani Slavka Zlatića u zgradi Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Filozofskog fakulteta. Predavanje će održati dr. sc. José Reis Jorge, profesor odgojnih znanosti na Instituto Superior de Educação e Ciências/ISEC u Lisabonu, Portugal.

Cilj predavanja je promišljati o ulozi kurikula u promociji inkluzivnog odgoja i obrazovanja kako bi se odgovorilo na sljedeće pitanje: Što učitelji i škole mogu učiniti da kurikul bude inkluzivan?

Predavač će najprije predstaviti pojam inkluzije te će ga usporediti s pojmom integracije. Razmatrajući pojam inkluzivnog obrazovanja promatrat će kurikul kao medijator između kulture društva i kulture škole. Sagledat će se različite razine razvoja kurikula, a fokus će biti na razredu i različitim načinima na koje učitelji mogu preuzeti ulogu kurikularnog „menadžera“ koji će primijeniti niz strategija te tako osigurati da se ostvari pravo svakog učenika na kvalitetno obrazovanje.

U drugom dijelu predavanja predavač će govoriti o trenutnoj situaciji u Portugalu: recentnijim mjerama koje su poduzete u svezi rukovođenja kurikulom, a koji se zagovaraju u službenim dokumentima te bitnim rezultatima istraživanja kojeg je predavač proveo sa svojim kolegama, učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama kako bi bolje razumjeli način na koji je pravna i teorijska retorika prevedena u praksi.

 

Popis obavijesti