Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Život skladatelja slušajući glazbeno...

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u utorak 3. svibnja, od 17:00 do 18:00 te u petak, 6. svibnja 2022. od 8:30 do 9:30 studentice 4. godine Učiteljskog studija i studentica 5. godine Učiteljskog studija na talijanskom jeziku, predstavile su radionicu Život skladatelja slušajući glazbeno djelo koju su osmislile u sklopu kolegija Metodika glazbene kulture 3, pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Paule Gortan-Carlin i mr. sc. Branka Radića te u suradnji s doc. dr. sc. Lorenom Lazarić.

Radionica se odvijala na četiri različite lokacije. Prva stanica bila je razdoblje baroka, gdje su se Johann Sebastian Bach (Lara Tarticchio), Georg Friedrich Händel (Ivana Mufić) i Antonio Vivaldi (Alison Farkaš) prepirali čija je glazba bolja (Brandenburški koncert, Muzika na vodi ili Četiri godišnja doba) iznoseći detalje iz skladateljevih životopisa. Prema reakcijama djece, za najboljeg su odabrali su Vivaldija.

Druga lokacija bila je čajanka kod Wolfganga Amadeusa Mozarta (Ivona Čabraja) i Ludwiga van Beethovena (Lea Brozović), a u posjetu im je došao skladatelj iz narednog razdoblja, Felix Bartholdy-Mendelssohn (Katarina Kvaranta). Nakon prezentacije života i djela skladatelja, posjetitelji su iz violine izvlačili papiriće s upisanim zanimljivostima, čitali naglas i odigrali memory sa slikama karakterističnim za predstavljeno glazbeno razdoblje.

Razdoblje romantizma je predstavljeno u holu (za ples) s pet skladatelja: Bedrich Smetana (Eli Grgorinić) simfonijskom pjesmom Vltava; Johann Strauss mlađi (Anamaria Kovačević) s valcerom Na lijepom plavom Dunavu, Modest Petrovič Musorgski s Plesom pilića iz Slika s izložbe (Deborah Catela), Petar Iljič Čajkovski s baletom Labuđe jezero (Lucija Franolić) te Richard Strauss (Sara Nemanić) s Tako je govorio Zaratustra. Posjetitelji su nakon prezentacije učili korake bečkog valcera i zaplesali uz ritam valcera.

Na zadnjoj lokaciji prezentirani su hrvatski skladatelji: Ivan Zajc i njegova opera Nikola Šubić Zrinjski (Nora Tarlač), Jakov Gotovac s komičnom operom Ero s onoga svijeta (Anna Maria Ukić), pulski operni skladatelj Antonio Smareglia s Nozze Istriane (Elena Čakarević) potom Ivan Matetić Ronjgov, utemeljitelj istarske ljestvice (Jelena Grbić) te na koncu Tamara Obrovac koja u svojim jazz pjesmama koristi istarsku ljestvicu (Katerina Pehar Buršić). Radionicu je otvorila i zatvorila te uvodila u nove lokacije studentica Sara Fačko.

Program je pogledalo oko 100 ljudi, prezentirana je studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (utorak) i 3. razredima Osnovne škole Centar Pula (petak). 

 

Popis obavijesti