Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Izv. prof. dr. sc. Andrea Debeljuh o...

Izv. prof. dr. sc. Andrea Debeljuh s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sudjelovao je na webinaru o utjecaju videoigara na razvoj djece, koji se odvijao u organizaciji Europskog doma Zagreb.

Uz izv. prof. dr. sc. Debeljuha, panelisti su bili i Ana Raguž, mag. psihologije, doc. dr. sc. Goran Sedmak i dr. sc. Gloria Peranić koji su govorili o istraživanjima provedenima u Republici Hrvatskoj, a odnose se na broj djece koja igraju videoigre, pozitivnim i negativnim utjecajima na procese u mozgu za vrijeme igranja videoigara, te o potrebnim edukacijama roditelja o utjecaju koji videoigre imaju na djecu. Izv. prof. dr. sc. Andrea Debeljuh prezentiraoje istraživanja o djeci koja posjeduju pametni telefon u dobi do 13 godina, a time i aplikacije namijenjene osobama iznad 18 godina poput Vibera, WhatsAppa, Facebooka, Snapchata, TikToka i drugih. Naglašava važnost ključnih aktivnosti koje formiraju dječji mozak u dobi do 13 godina putem pokreta rotacija, ravnoteže, fine motorike, govora i dinamičke akomodacije oka, a na koje video igre štetno djeluju.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, djeca u dobi iznad 13. godine imaju dvije službeno klasificirane bolesti uzrokovane video igrama. Panelisti apeliraju na sve članove društva da promišljaju o utjecaju koje videoigre imaju na djecu, u prvom redu o ovisnosti o videoigrama te o negativnim posljedicama koje djeca zbog pretjeranog igranja mogu imati. Stoga pozivaju odgojitelje, učitelje, nastavnike i roditelje da poslušaju predavanje na poveznici:

https://www.facebook.com/watch/live/?v=250981956547840&ref=watch_permalink

Popis obavijesti