Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Djelatnica FOOZ-a Branka...

Djelatnica FOOZ-a Branka Antunović-Piton, asistentica, održala je 18. veljače 2021. online predavanje na Međužupanijskom stručnom vijeću nastavnika matematike pod naslovom: ''Geometrijski uzorak: potencijal i izazov-Razvoj matematičkih oblika mišljenja i zaključivanja kroz problemske zadatke s geometrijskim uzorcima.''

Međužupanijsko stručno vijeće organizirano je s ciljem povezivanja članova akademske zajednice i nastavnika matematike u školama. Nastavnici su upoznati s primjerima zadataka koji se temelje na geometrijskom uzorku, pri čemu se naglašava isprepletenost matematičkih procesa i domena, razvijanje i njegovanje matematičkih oblika mišljenja i zaključivanja. Posebno je stavljen naglasak na razvoj algebarskog, funkcijskog i geometrijskog mišljenja te na balans između proceduralnog i konceptualnog znanja. Rješavanjem problemskih zadataka s rastućim geometrijskim uzorcima razvija se fluidnost, fleksibilnost i originalnost što su bitne odlike divergentnog i kreativnog mišljenja učenika, a učiteljima pružaju mogućnost za drugačije pedagoške prakse i načine poučavanja kroz “velike” matematičke ideje.

Na stručnom vijeću sudjelovalo je 107 srednjoškolskih nastavnika matematike iz Karlovačke, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Uz Branku Antunović-Piton, predavanje je održala i izv. prof. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Popis obavijesti