Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Programiranjem studenti FOOZ-a...

Informatički kolegiji na Učiteljskom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u akademskoj godini 2019./2020. rezultirali su uspješnim stvaranjem materijala za učenje na daljinu za učenike u osnovnoj školi. Studenti su iznimno pospješili i nevjerojatno ubrzali usvajanje i primjenu informatičkih znanja i vještina.

Studenti treće godine na kolegiju Audio i video obrada izradili su film od ideje i snimanja do postprodukcije. Primjer jednog završenog projekta je film „Šminkerica“, autorice Karle Kos (http://www.youtube.com/watch?v=kaEQ14UFt1Q&feature=emb_logo ).

Studenti 5. godine studija Metodiku nastave informatike koju izvode u školama vježbaonicama zamijenili su virtualnim učionicama u kojima su snimali nastavni sat u trajanju od maksimalno 45 minuta.

Nastavni sat informatike za 3. razred osnovne škole pripremili su: Mihael BišćanSviramo u Scratchu“ – Izrada programa kviza za prepoznavanje određenog broj skladbi (http://youtu.be/h5clpKyygL0), Karla Božac Sviramo u Scratchu - programiranje jedne pjesme“ (http://youtu.be/U4bkKo5YllY), Tamara Injić  „Glazbeni kviz u Scratchu“ (http://youtu.be/BqJZQIUJYSs) i Katarina SankovićProgramiranjem stvaramo priče 'Crvenkapica'“- Programiranje priče pomoću programski jezika i razvojnog okruženje za stvaranje igara Scratch(http://youtu.be/ENq9rQOwsDk ).

Nastavni sat informatike za 4. razred osnovne škole pripremili su: Dea JankovićMatematički kviz u Scratchu – varijable – Pogađanje brojeva (1-64)“ (http://youtu.be/vUCYzpFNIwM), Danijela KovačevićZavršni projekt u Scrathcu – Izrada matematičkog kviza - množenja s brojevima od -12 do 12“ (http://youtu.be/GOvMuqknbdg), Andrea Markanović  „Izrada pedometra sa dodatnim opcijama na mikrobitu“ (http://youtu.be/xI2N7mNBnJg) i Petra Živković „Programiranje prikaza tjelesnih vježbi u Scratchu“ (http://youtu.be/xI2N7mNBnJg).

Za 7. razred osnovne škole  Monika Nekić je napravila primjer nastavnog „Izrada obogaćenih videozapisa“ (http://youtu.be/7gaEc-wKo_U ), a  Barbara PolićKornjačina grafika – petlje i funkcije“ (http://youtu.be/THEJYvEv2mw).

Na Učiteljskom studiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, studenti na drugoj godini studija mogu odabrati modul Informatika.  Kolegiji su formulirani tako da budućim učiteljima pružaju učinkovite i primjerene sadržaje web alata, audio i video obrade i e-obrazovanja. Na četvrtoj godini, studenti dobivaju metodike nastave Informatike čiji je cilj upoznati studente s programima i metodama rada učitelja koje odgovaraju mogućnostima učenika i škole uz istovremeno preuzimanje odgovornosti za ostvarivanje ishoda kurikuluma.

Od iduće školske godine 2020./2021. učenici razredne nastave u Republici Hrvatskoj moći će odabrati izbornu nastavu informatike. Prema interesu učenika za izborni predmet Informatike i projekciji potrebnog broja sati, Ministarstvo će odobravati nova zapošljavanja učitelja ili povećanje opsega poslova kojima se mogu zadužiti i postojeći učitelji. To je prilika za studente Učiteljskog fakulteta – modul Informatika koje godinama obrazujemo u iznimno stručan kadar u potpunosti usmjeren na učenike u primarnom obrazovanju, te predmetnu nastavu u osnovnoj školi.

Radovi studenata Učiteljskog studija na modulu Informatika mogli su zainteresirati maštu svih učenika, a osobito završnih godina srednje škole, koji planiraju upisati studij. Ukoliko imaš želje i ljubavi u prijenosu znanja i vještina učenicima, upiši Učiteljski studij, a ukoliko imaš sklonost prema kolegijima u području Informatike, izaberite Modul Informatika.

 

Popis obavijesti