Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studentica FOOZ-a Ines Pruginić dio...

Uslijed nastale pandemije COVID-19, fakulteti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli morali su zaključati vrata za svoje studente. Grupa studenata našla je način kako aktivno sudjelovati u radu Sveučilišta i pritom činiti dobro djelo za širu populaciju ljudi. Ines Pruginić studentica je 4. godine Učiteljskog studija Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, predstavnica je studenata i aktivni član Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Dio je tima studenata koji izrađuje vizire, neophodno potrebna zaštitna sredstva u ovo vrijeme. Ostali članovi tima su: Paula Gazica, Lea Pašalić, Daniel Starčević, Jasmin Rami, Diana Galović, Matija Jurcan, Toni Racan i Benjamin Lanca.

 

U prostorima Rektorata Sveučilišta nalaze se 3D printeri koji proizvode vizire. Nakon printanja, vizire je potrebno dorađivati i provjeravati. Okvir se printa, a potom čisti od ostataka plastike. Studenti pojedine dijelove čiste i kod kuće, što je vidljivo na fotografijama naše studentice. Svaki dio vizira pomno se brusi kako se nitko ne bi ozlijedio noseći ga. Dok se nadgleda proizvodnja okvira, oblikuje se pleksiglas koji će se kasnije lijepiti i pričvrstiti na okvir. Pleksiglas se treba izrezati na poželjnu dimenziju i oblikovati. Dijelovi se spajaju u vizire različitih dimenzija, te se svaki vizir dezinficira prije spremanja u kutije.

Vizire koristi medicinsko osoblje u Istri i u ostalim dijelovima Hrvatske. Njihovom izradom, studenti Sveučilišta aktivno su uključeni u život i rad lokalne zajednice čime doprinose razvoju svojih kompetencija kao budućih akademskih građana i aktivnih članova našeg društva.

Popis obavijesti