Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studentica FOOZ-a odgovara na pitanja o svojem vrlo uspješnom studijskom boravku na Sveučilištu u Almeriji u Španjolskoj...

1. Na kojem Sveučilištu ste bili na razmjeni putem Erasmus+ programa? Zašto ste odabrali baš to Sveučilište?

Provela sam semestar na Sveučilištu u Almeriji u Španjolskoj. Odabrala sam Španjolsku kao destinaciju jer me privlači španjolski jezik i kultura te mentalitet tog naroda.

2. Kakva su vaša iskustva kao strane studentice u Španjolskoj?

Na mene je španjolski obrazovni sustav zaista ostavio jedan poseban utisak. Svi profesori su bili pristupačni i pomagali mi koliko god su mogli te mi maksimalno olakšali boravak i snalaženje na njihovom sveučilištu. Sama organizacija i kampus zaista su san svakog studenta; sve je dostupno i na jednom mjestu. Od teretane i sportskih terena do moderno opremljene knjižnice i prostorija za učenje, dvorana za predavanja, ali i ostalih sadržaja važnih za sami boravak na faksu (kantina, restoran…).

3. Kako vam je bila organizirana nastava i pohađanje vježbi?

Grupe za predavanja se unaprijed odabiru ovisno u kojim terminima ih želite slušati. Postoje, dakle, tri grupe. Jedna u jutarnjim satima, druga u dnevnim te treća u večernjim. Teorijski i praktični dio su odvojeni te su dolasci obavezni. Samo jedan kolegij odabrala sam u večernjem terminu.

4. Na kojima ste jezicima slušali nastavu? Jeste li morali položiti ispite vezano za jezike?

Nastavu sam slušala pretežito na španjolskom. Dakle, imala sam tri kolegija na španjolskom jeziku, jedan na engleskom i jedan na englesko – španjolskom. 

Naravno, prije odlaska na Erasmus dužni ste riješiti jezičnu procjenu na Erasmus platformi ovisno o tome na kojem jeziku ćete slušati predavanja. U mom slučaju je to bio španjolski jezik. Nakon, završetka Erasmusa, tu istu procjenu rješavate opet kako bi se ustanovio napredak. Trenutno imam položenu B1 razinu španjolskog.

5. Planirate li se dalje usavršavati putem Erasmus+ programa?

Planiram i iskreno se nadam da ću uspjeti u tom naumu. 

6. Imate li savjet/e za studente/ice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti?

Usudite se i idite! Nezaboravno iskustvo, jedno od najljepših u životu. Na Erasmusu uvijek kažu: „Once erasmus, always erasmus“. I tako zaista jest. Riječima se ne da dočarati koliko vam se život promijeni usudite li se napraviti ovaj korak.

Ovim se putem želim zahvaliti koordinatoricama izv. prof. dr. sc. Ivani Pauli Gortan- Carlin i prof. Ivani Bančić – Čupić te međunarodnom uredu koji vodi mag. oec. Emina Lehkec. Uz njihovu pomoć, strpljenje, dostupnost i bezuvjetni poticaj i potporu, cijeli proces bio je maksimalno olakšan. Ne morate se ničega bojati niti brinuti oko administracije i kolegija. Ja nisam izgubila godinu i nastavila sam točno tamo gdje sam stala. Sve se može!

Pogledajte galeriju fotografija sa studijskog boravka u Španjolskoj.

Popis obavijesti