Opcije pristupačnosti Pristupačnost

U sportskoj dvorani Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli predstavnici policije su upoznali studente s protupravnim ponašanjima kojima su žene izložene te pravima koje žene imaju kao žrtve kaznenih djela, a vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta Kristian Družeta je prezentirao način na koji se žrtve nasilja mogu obraniti i zaštititi prije dolaska policije.

Policijska službenica za mladež Vedrana Milovan je istaknula da je nasilje nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje, jedan od najtežih oblika rodno utemeljenih kršenja ljudskih prava koje umanjuje ili čak poništava temeljna prava na sigurnost, život, slobodu, dostojanstvo, tjelesni i emocionalni integritet. Ovaj oblik nasilja ne utječe samo na žene, već i na cijelu obiteljsku zajednicu, a time i na društvo u cjelini. 

Voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović je upoznala prisutne u kojoj mjeri su žene žrtve nasilja u smislu kaznenog zakonodavstva i koja su njihova prava kao žrtve te je objasnila pojam nužne obrane. Osim ugroženosti kaznenim djelima nasilja u obitelji i prekršajima iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, žene su u većem riziku od nasilnih kaznenih djela, odnosno kaznenih djela protiv spolne slobode. 

Program prevencije nasilja nad ženama izložio je potom kroz demonstraciju vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta Kristian Družeta. Program ima za cilj dati ženama, kao rizičnoj skupini, teorijska i praktična znanja kojima će one podići samopouzdanje, sigurnosnu kulturu, svijest o okruženju, razumijevanje uzroka nasilja, preventivno i proaktivno ponašanje, usvojiti tehnike primjene borilačkih vještina u slučaju samoobrane i suočiti se s posljedicama sukoba. Studenti su mogli isprobati najčešće oblike napada i kako se od njih mogu obraniti, a naglašeno je kako je samoobrana posljednji korak kojim branimo sebe ili drugoga od protupravnog napada te da uvijek treba voditi računa o razmjeru zla koje prijeti i nastale posljedice.

Galeriju fotografija pogledajte na Regional Expressu:

 

Popis obavijesti