Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Terenska nastava u Ljubljani za...

Studentice 5. godine Učiteljskog studija sudjelovale su na terenskoj nastavi u Ljubljani u petak, 16. studenog 2018. godine. Terenska nastava organizirana je u sklopu kolegija Metodika nastave prirode i društva te Metodika nastave matematike u suradnji doc. dr. sc. Ines Kovačić i Brankom Antunović-Piton, prof. mat.

Posjetile smo Kuću eksperimenata (slo. Hiša eksperimentov) i Zoološki vrt (slo. Živalski vrt). Kuća eksperimenata je mjesto osnaživanja društva znatiželjom, kreativnošću, kritičkim mišljenjem i aktivnim rješavanjem problema, koje neki nazivaju Centar znanosti. U njoj su pripremljeni mnogobrojni pokusi koji prikazuju matematičke, fizičke, biološke i kemijske fenomene i otkrića. Studentice su se mogle susresti s prikazom loma svjetlosti, jačine titranja zvuka, prikaza volumena tijela pomoću sapunice, kretanje lignje pomoću istiskivanja tekućine, prikaz potrošnje inzulina u tijelu čovjeka, boje plamena prilikom gorenja različitih metala i još mnogo toga.

U poslijepodnevnim satima obišle smo Zoološki vrt. U zoološkom vrtu svaka životinja je raspoređena što prirodnije u svojoj nastambi ili području, te sadrži mjesto za spavanje, sunčanje, plivanje, promatranje, skrivanje i slično ovisno od vrsta do vrste. U zoološkom vrtu također je prikazana ekološka ovisnost između nežive i žive prirode i odnosi unutar vrsta koje inače žive na bliskom području. Od životinja koje žive u zoološkom vrtu promatrali smo medvjeda, risa, žirafe, antilope, zebre, merkate, jelene, sobove, sove, pelikane, čimpanze i druge. Studentice su se aktivno uključile u terensku nastavu te su predstavile Sloveniju, a posebice Ljubljanu s prirodnih i geografsko-povijesnih aspekata, prikazale su kulturne i gospodarske  znamenitosti te rad visokoškolskih ustanova i znanstvenih instituta. U zoološkom vrtu izlagale su važne činjenice o pojedinoj životinjskoj vrsti ili skupini, te zanimljivosti o njima.  

Cilj terenske nastave je postignut - promicanje znatiželje i kreativnosti  kod studenata, s mogućnošću kritičkog razmišljanja kroz otvorenu komunikaciju, istraživanje i otkriće.

Pogledajte galeriju fotografija s terenske nastave.

 

 

Popis obavijesti